25-08-07

Tips voor een fitte ramadan

Nu, een aantal weken voor de Ramadan beginnen de inkopen weer bij velen onder ons voor deze zo speciale maand.
Maar bij deze voorbereidingen mogen wij ook wel eens kritisch kijken hoe we deze spirituele maand zo optimaal mogelijk kunnen beleven.
Hieronder wat tips om ons geheugen weer een beetje op te frissen zodat ook jij dit jaar een gezonde en fitte Ramadan mag beleven, insha Allah.

  • Beoordeel je voedingspatroon. Eet je nu al 3 hoofdmaaltijden per dag?
  • Drink je voldoende vocht per dag ? (1,5 a 2 liter)
  • Hoe is het met je snoepgedrag op dit moment gesteld ?
  • Neem je voldoende rust en ontspanning ?
  • Zorg voor regelmatige beweging.
  • Zoek recepten van gerechten die je tijdens Ramadan wilt maken waar niet teveel dierlijke vetten in zitten.
  • Denk ook eens aan wat extra fruit op tafel in plaats van koekjes en andere zoetigheden.
  • Sla tijdens de Ramadan de Sahoer maaltijd niet over. (maaltijd voor het ochtendgebed)

De eerste 5 punten kun je nu al gemakkelijk toepassen of verbeteren.

De kans op teveel eten in een korte tijd is in de Ramadan een veelvoorkomend feit. Maar probeer je hiervoor te behoeden.

De Koran schrijft hierover:

"Eet van de goede dingen waarmee wij jullie hebben voorzien en overdrijft niet" (Koran 20:81)

Of

….."en eet en drink , maar weest niet verkwistend. (…)" (Koran 7:31)

Door de maaltijden 'licht' te houden ben je al een heel eind. Bijvoorbeeld de soep niet extra binden en weinig of geen boter toevoegen. Bak je vlees of vis in niet teveel olie en gebruik een goede koekenpan met een anti aanbaklaag. Probeer groenten eens te stomen. In een couscous pan lukt dit prima. De kleur van de groente blijft behouden, evenals de vitamines en mineralen.

Als de groente gaar is bestrooien met wat (zee)zout en olijfolie en je hebt heerlijke smaakvolle groente.

Het is aan te raden om verder geen fruit als dessert te eten. Fruit heeft namelijk een zeer kort verteringsproces. In ongeveer twintig minuten tijd (banaan wat langer) bevindt het zich al in de dunne darm waar het verder aan het lichaam wordt afgegeven. Als je echter fruit gaat eten vlak na een warme maaltijd, krijgt het fruit niet de kans om snel het spijsverteringskanaal te doorlopen. Er ontstaat als het ware een opstopping en het fruit gaat gisten in onze maag. Dit schopt het hele spijsverteringssysteem in de war en de darmen moeten daarna zo hard werken dat dit bij jou een opgeblazen gevoel geeft.. Wil je toch iets toe eten, neem dan een beetje yoghurt (uiteraard zonder fruit!).

Toch ook nu weer even extra aandacht voor snoep en zoetigheid. Zoetigheid heeft tijdens de Ramadan een prominente plaats. En daar schuilt nu juist de oorzaak dat wij ons door het nemen van suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoep koek, etc. in een hele korte tijd een snelle energiekick krijgen. Maar een half uurtje later merk je niets meer van die energiekick en voel je je zelfs lustelozer. Dit komt omdat suiker de eigenschap heeft om snel door je bloed opgenomen te worden waardoor je je snel best lekker voelt en energie hebt. Alleen is dit van korte duur. Suiker op zich heeft geen enkele voedingswaarde voor ons lichaam maar bevat wel veel calorieën. We kunnen dus eigenlijk best zonder suiker. Oh, wat zeg ik nu! Suiker is voor velen een verslaving. Je krijgt zelfs afkickverschijnselen als je van de een op de andere dag zou stoppen met suiker eten. Zo extreem wil ik het nu niet stellen. Maar denk eens na of je de snoep en koek niet wat kan beperken en daar in plaats voor gedroogd fruit kiezen, zoals dadels, vijgen of rozijntjes. Lekker zoet en boordevol goede voedingsstoffen voor je lichaam .

De Koran zegt:

"O mensen eet van wat op de aarde is, het goede en toegestane". (Koran 2: 168)

Wat toch ook heel belangrijk is, is om de Sahoer maaltijd (maaltijd voor het ochtendgebed) niet over te slaan. Het is een belangrijke maaltijd voor ons, dit blijkt wel uit de volgende uitspraak van de Profeet hierover:

"Eet kort voor Fadjr (ochtendgebed), want er rust een zegening op het nemen van voedsel op dat tijdstip". (overgeleverd door Boekharie en Moeslim)

Eigenlijk is jezelf onthouden van eten en drinken een klein onderdeel van het doel van vasten. Het Godsbesef in deze maand omvat je helemaal en de fysieke en spirituele reiniging zullen je dicht tot Allah brengen. Als je vast, dan weet je een beetje wat honger is. Veel mensen over de gehele wereld ervaren dagelijks de onzekerheid of ze morgen te eten hebben. Je gaat nu hopelijk beseffen dat je Allah dankbaar moet zijn voor het voedsel en drinken dat Hij je geeft, en dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Laten we hierbij stilstaan de komende maand en ons dankbaar tonen door als moslims te leven, dat wil zeggen, in overgave te leven. Het zal je karakter verzachten.

Bron: ongekend, maar niet door Moslima_met_hersenen geschreven

 

decoration

16:08 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Ramadaan | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

het is goed gezegd. dat is waar.

Gepost door: busra | 24-09-07

ramadan als lasser? Kan iemand zeggen wat je moet doen als je heel de dag moet lassen, waarbij je veel vocht verliest en regelmatig moet drinken. Alleen tijdens ramadan is dit verboden.

Gepost door: samir | 17-08-09

Selaam,
Voldoende water drinken tijdens uw sahoer maaltijd. En veel fruit eten vooral rijp fruit (zoals rijpe perziken, rijpe peren) waar vocht in zit, vooral geen zoete dingen want die geven je een droge mond.

Dus veel water, groentesap, fruitsap en soep.
Veel liquide dingen drinken.

Gepost door: Imane | 20-08-10

wolalh deze tekst is heel goed geschikt en wantastis en en tip: je doet dit voor allah en niet voor honger en dorst te lijden maar nu! Zal je zeker weten wat de armen zulen lijen in hun veele groeten loubna lagmouri en nog en fijne ramadan en vast goed allemaal

Gepost door: loubna | 14-08-11

De commentaren zijn gesloten.