27-08-07

Samenkomst van alle 'soorten' mensen

Gedeelte van "Al-jami' li-ahkam al-Qur'an".
Door Imam Muhammad ibn Ahmad Qurtubi.

Vertaald door: Somia Ouaouirst.

De Ka'ba te Mekka wordt in alle delen beschouwd als heilig en onaantastbaar. De adhaan (oproep voor het gebed) moest opgeroepen worden vanaf het dak van de Ka'ba. Omdat de Ka'ba de meest heilige plek is van aanbidding was het alleen voor een persoon van edele geboorte (persoon die op grond vangeboorte een titel krijgt) mogelijk om de Ka'ba te beklimmen en de adhaan uit te voeren. Een man van "lagere" geboorte mocht deze religieuze daad niet uitvoeren. Na de verovering van Mekka, brak de profeet Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) deze traditie. Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) vroeg namelijk een zwarte slaaf, Bilal ibn Rubah (radya Allahu 'anhu), om de Ka'ba te beklimmen en de adhaan op te roepen.

Dit was een unieke gebeurtenis, zowel in de Arabische geschiedenis als in de wereldgeschiedenis van de oude tijden. Als de Islam niet dominant (overheersend) was geweest, zouden de mensen Bilal hebben vermoord voor zijn "arrogantie". Ze hebben wel sterke reacties gegeven na dit gebeuren, wat dus laat zien hoe schokkend het voor hun was. Bijvoorbeeld, Utaba ibn Usyad van Mekka bedankte God voor het feit dat zijn vader er niet meer was, zodat hij deze afschuwelijke daad niet zou meemaken en Harith ibn Hisham vroeg of Mohammed niet iemand anders kon vinden dan deze zwarte kraai?
(Al-jami' li-ahkam al-Qur'an.)
---------------------------------------------------------------------------------
"O mensheid, Wij hebben jullie geschapen uit een man en een vrouw en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar leren kennen. Voorwaar de meest edele bij van jullie is bij Allah degene die het meest (Allah) vreest.
Voorwaar, Allah is van alles op de hoogte, Alwetend." (QS49:13.)

De profeet Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) zei: "O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een arabier is niet beter dan een niet-arabier, en een niet-arabier niet beter dan een arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke - behalve in termen van vroomheid en goede daden." (Imam Ahmad, al-Silsilat al-Saheeh.)

"Nooit ben ik getuige geweest van zo een oprechte gastvrijheid en overweldigende energie van puur broederschap zoals het gepraktiseerd wordt door mensen met allerlei kleuren hier in het oude heilige land. Er waren tienduizenden bedevaartgangers vanuit de gehele wereld. Ze waren van alle kleuren, van blauwogigen tot zwarthuidige Afrikanen. Maar we voerden allen hetzelfde ritueel uit, toonden een eenheidsgeest en broederschap." (Malxom X; Biografie door Alex Haley)

 

23:03 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Essalamu Aleykum Warahmatullah Wabarakatuh,
Zuster,als je het goed vind wil ik jouw blogadres bij de mijne zetten,dat mensen direct naar de jouwe door kunnen linken,Als je het goed vind natuurlijk.

Moge Allah(swt) je belonen voor je daden,en je de moed geven om je blog te blijven verrijken met de pracht van de Islam,...

Gepost door: Islam is de waarheid | 31-08-07

De commentaren zijn gesloten.