27-08-07

Samenkomst van alle 'soorten' mensen

Gedeelte van "Al-jami' li-ahkam al-Qur'an".
Door Imam Muhammad ibn Ahmad Qurtubi.

Vertaald door: Somia Ouaouirst.

De Ka'ba te Mekka wordt in alle delen beschouwd als heilig en onaantastbaar. De adhaan (oproep voor het gebed) moest opgeroepen worden vanaf het dak van de Ka'ba. Omdat de Ka'ba de meest heilige plek is van aanbidding was het alleen voor een persoon van edele geboorte (persoon die op grond vangeboorte een titel krijgt) mogelijk om de Ka'ba te beklimmen en de adhaan uit te voeren. Een man van "lagere" geboorte mocht deze religieuze daad niet uitvoeren. Na de verovering van Mekka, brak de profeet Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) deze traditie. Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) vroeg namelijk een zwarte slaaf, Bilal ibn Rubah (radya Allahu 'anhu), om de Ka'ba te beklimmen en de adhaan op te roepen.

Dit was een unieke gebeurtenis, zowel in de Arabische geschiedenis als in de wereldgeschiedenis van de oude tijden. Als de Islam niet dominant (overheersend) was geweest, zouden de mensen Bilal hebben vermoord voor zijn "arrogantie". Ze hebben wel sterke reacties gegeven na dit gebeuren, wat dus laat zien hoe schokkend het voor hun was. Bijvoorbeeld, Utaba ibn Usyad van Mekka bedankte God voor het feit dat zijn vader er niet meer was, zodat hij deze afschuwelijke daad niet zou meemaken en Harith ibn Hisham vroeg of Mohammed niet iemand anders kon vinden dan deze zwarte kraai?
(Al-jami' li-ahkam al-Qur'an.)
---------------------------------------------------------------------------------
"O mensheid, Wij hebben jullie geschapen uit een man en een vrouw en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar leren kennen. Voorwaar de meest edele bij van jullie is bij Allah degene die het meest (Allah) vreest.
Voorwaar, Allah is van alles op de hoogte, Alwetend." (QS49:13.)

De profeet Mohammed (salla Allahu 'alayhi wa salaam) zei: "O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een arabier is niet beter dan een niet-arabier, en een niet-arabier niet beter dan een arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke - behalve in termen van vroomheid en goede daden." (Imam Ahmad, al-Silsilat al-Saheeh.)

"Nooit ben ik getuige geweest van zo een oprechte gastvrijheid en overweldigende energie van puur broederschap zoals het gepraktiseerd wordt door mensen met allerlei kleuren hier in het oude heilige land. Er waren tienduizenden bedevaartgangers vanuit de gehele wereld. Ze waren van alle kleuren, van blauwogigen tot zwarthuidige Afrikanen. Maar we voerden allen hetzelfde ritueel uit, toonden een eenheidsgeest en broederschap." (Malxom X; Biografie door Alex Haley)

 

23:03 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

99 schone namen van Allah st

Tijdens de volgende weken ga ik elke dag een paar van de namen van Allah st bespreken inshaAllah. Dat houdt in dat ik de Arabische naam, de transscriptie, de vertaling, de verklaring en eventuele verzen waar de naam in voorkomt geef.

 Het aantal namen van Allah st is niet beperkt tot 99, hoewel dit vaak wordt verondersteld. De namen die ik de komende weken inshaAllah (met de wil van Allah) ga behandelen, komen van een bepaalde versie en is dus niet volledig.

Er zijn een aantal bewijzen voor het feit dat Allah st meer dan 99 namen heeft. Eén daarvan is dat men soms Allah aanroept bij de namen die Hij voor zichzelf heeft gehouden (natuurlijk worden deze namen niet uitgesproken aangezien men ze niet kent). Daarbij bestaan er verschillende versies van de 99 namen van Allah daarin komen er ofwel namen bij, ofwel worden er weggelaten.

Het is belangrijk te weten dat de profeet saw geen specifieke ‘lijst’ heeft overgeleverd, en dat men zich dus baseert op de namen die voorkomen in de Koran, de soennah (en dus ook namen die de profeet saw ooit vernoemde).

 Ik hoop dat deze kennis jullie allemaal ten goede komt en dat niemand onder jullie, moslim of niet-moslim, misbruik maakt van deze mooie religie.

22:59 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-07

Bandana i.p.v. hoofdoek

De stad Antwerpen biedt de bandana aan als alternatief voor de hoofddoek. Is dit een goed compromis of onzin?

Het is duidelijk onzin, want men wil de hoofddoek verbannen – omdat dit een islamitisch symbool is -, en ze dan vervangen door een bandana, omdat dit zogezegd minder hard aan zou komen dan een hoofddoek. Dit is geen oplossing! Als alle moslimvrouwen een bandana gaan dragen i.p.v. een hoofddoek komen we terug op het beginpunt, want dan wordt de bandana algemeen herkenbaar als een symbool van de islam.

Kan men de hoofddoek niet gewoon toelaten? Kan men symbolen, zolang ze geen racistische, discriminerende, enz.. betekenis hebben, niet simpelweg toelaten?
Waarom doet men er toch zo moeilijk over? Moslim(a)s leggen niemand iets op door een hoofddoek te dragen of door een baard te laten groeien.
Deze uiterlijke kenmerken hebben alles met een diepe overtuiging te maken,  ze zijn tekenen van  goddelijke aanbidding.

Tegenwoordig associeert men een baard en een hoofddoek met terrorisme. Waar is de redelijkheid?

Ik hoop dat de mensen nadenken en beseffen dat het verbieden van de hoofddoek en andere religieuze tekenen geen oplossing is, en dat men toleranter moet zijn met volgelingen van om het even welk geloof.

decoration

20:28 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-08-07

Tips voor een fitte ramadan

Nu, een aantal weken voor de Ramadan beginnen de inkopen weer bij velen onder ons voor deze zo speciale maand.
Maar bij deze voorbereidingen mogen wij ook wel eens kritisch kijken hoe we deze spirituele maand zo optimaal mogelijk kunnen beleven.
Hieronder wat tips om ons geheugen weer een beetje op te frissen zodat ook jij dit jaar een gezonde en fitte Ramadan mag beleven, insha Allah.

  • Beoordeel je voedingspatroon. Eet je nu al 3 hoofdmaaltijden per dag?
  • Drink je voldoende vocht per dag ? (1,5 a 2 liter)
  • Hoe is het met je snoepgedrag op dit moment gesteld ?
  • Neem je voldoende rust en ontspanning ?
  • Zorg voor regelmatige beweging.
  • Zoek recepten van gerechten die je tijdens Ramadan wilt maken waar niet teveel dierlijke vetten in zitten.
  • Denk ook eens aan wat extra fruit op tafel in plaats van koekjes en andere zoetigheden.
  • Sla tijdens de Ramadan de Sahoer maaltijd niet over. (maaltijd voor het ochtendgebed)

De eerste 5 punten kun je nu al gemakkelijk toepassen of verbeteren.

De kans op teveel eten in een korte tijd is in de Ramadan een veelvoorkomend feit. Maar probeer je hiervoor te behoeden.

De Koran schrijft hierover:

"Eet van de goede dingen waarmee wij jullie hebben voorzien en overdrijft niet" (Koran 20:81)

Of

….."en eet en drink , maar weest niet verkwistend. (…)" (Koran 7:31)

Door de maaltijden 'licht' te houden ben je al een heel eind. Bijvoorbeeld de soep niet extra binden en weinig of geen boter toevoegen. Bak je vlees of vis in niet teveel olie en gebruik een goede koekenpan met een anti aanbaklaag. Probeer groenten eens te stomen. In een couscous pan lukt dit prima. De kleur van de groente blijft behouden, evenals de vitamines en mineralen.

Als de groente gaar is bestrooien met wat (zee)zout en olijfolie en je hebt heerlijke smaakvolle groente.

Het is aan te raden om verder geen fruit als dessert te eten. Fruit heeft namelijk een zeer kort verteringsproces. In ongeveer twintig minuten tijd (banaan wat langer) bevindt het zich al in de dunne darm waar het verder aan het lichaam wordt afgegeven. Als je echter fruit gaat eten vlak na een warme maaltijd, krijgt het fruit niet de kans om snel het spijsverteringskanaal te doorlopen. Er ontstaat als het ware een opstopping en het fruit gaat gisten in onze maag. Dit schopt het hele spijsverteringssysteem in de war en de darmen moeten daarna zo hard werken dat dit bij jou een opgeblazen gevoel geeft.. Wil je toch iets toe eten, neem dan een beetje yoghurt (uiteraard zonder fruit!).

Toch ook nu weer even extra aandacht voor snoep en zoetigheid. Zoetigheid heeft tijdens de Ramadan een prominente plaats. En daar schuilt nu juist de oorzaak dat wij ons door het nemen van suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoep koek, etc. in een hele korte tijd een snelle energiekick krijgen. Maar een half uurtje later merk je niets meer van die energiekick en voel je je zelfs lustelozer. Dit komt omdat suiker de eigenschap heeft om snel door je bloed opgenomen te worden waardoor je je snel best lekker voelt en energie hebt. Alleen is dit van korte duur. Suiker op zich heeft geen enkele voedingswaarde voor ons lichaam maar bevat wel veel calorieën. We kunnen dus eigenlijk best zonder suiker. Oh, wat zeg ik nu! Suiker is voor velen een verslaving. Je krijgt zelfs afkickverschijnselen als je van de een op de andere dag zou stoppen met suiker eten. Zo extreem wil ik het nu niet stellen. Maar denk eens na of je de snoep en koek niet wat kan beperken en daar in plaats voor gedroogd fruit kiezen, zoals dadels, vijgen of rozijntjes. Lekker zoet en boordevol goede voedingsstoffen voor je lichaam .

De Koran zegt:

"O mensen eet van wat op de aarde is, het goede en toegestane". (Koran 2: 168)

Wat toch ook heel belangrijk is, is om de Sahoer maaltijd (maaltijd voor het ochtendgebed) niet over te slaan. Het is een belangrijke maaltijd voor ons, dit blijkt wel uit de volgende uitspraak van de Profeet hierover:

"Eet kort voor Fadjr (ochtendgebed), want er rust een zegening op het nemen van voedsel op dat tijdstip". (overgeleverd door Boekharie en Moeslim)

Eigenlijk is jezelf onthouden van eten en drinken een klein onderdeel van het doel van vasten. Het Godsbesef in deze maand omvat je helemaal en de fysieke en spirituele reiniging zullen je dicht tot Allah brengen. Als je vast, dan weet je een beetje wat honger is. Veel mensen over de gehele wereld ervaren dagelijks de onzekerheid of ze morgen te eten hebben. Je gaat nu hopelijk beseffen dat je Allah dankbaar moet zijn voor het voedsel en drinken dat Hij je geeft, en dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Laten we hierbij stilstaan de komende maand en ons dankbaar tonen door als moslims te leven, dat wil zeggen, in overgave te leven. Het zal je karakter verzachten.

Bron: ongekend, maar niet door Moslima_met_hersenen geschreven

 

decoration

16:08 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Ramadaan | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

24-08-07

Het gebed

Het belang van het gebed:

Het is onlogisch te denken dat Allah alleen door de menselijke ziel aanbeden kan worden.
Het aanbidden van Allah moet ook lichamelijk zijn.
Het lichaam moet zich buigen, neerwerpen, verplaatsen, onthouden van voedsel (vasten), reinigen, bedekken, etc.
Het lichaam moet leren om de ogen, oren, tong en de handen te beheersen.

decoration


De mens is geschapen om alleen Allah te aanbidden.
In de islam wordt aanbidding omschreven als alles dat omwille van Allah wordt gedaan.(zolang het binnen de grenzen van Allah's bepalingen blijft).

Het gebed is een vaste en verplichte vorm van aanbidding.
Het is door het gebed dat de goddelijke glorie zich inplant in het hart.

Daarom, richt uw aangezicht oprecht tot de (ware) godsdienst,                            
overeenkomstig de natuur welke Allah de mensen heeft geschapen.
De schepping van Allah kent geen verandering.
Dat is het ware geloof.
maar de meeste mensen weten het niet.
U tot hem bekerende,
vrees Hem en leeft het gebed na
en behoort niet tot de afgodendienaren.

(Koran 30:31-32)

De tijden van het gebed:

Het gebed wordt vijf keer per dag verricht.
De namen die aan de gebeden worden gegeven corresponderend met de tijden waarop zij gehouden worden:

 

1. Salatoel-Fadjr: 

Het ochtendgebed

2. Salatoel-Zoehr:  

Het middaggebed

3. Salatoel-'Asr: 

Het namiddaggebed

4. Salatoel-Maghrib:

Het gebed na zonsondergang

5. Salatoel-Isja:  

Het avondgebed

  

15:32 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Algemeen | Permalink | Commentaren (44) |  Facebook |

Halal vlees

De rituele slachting ( Halal )

Volgens de Islamitische wet is alleen vlees toegestaan voor consumptie dat door een Moslim persoonlijk in naam van God is geslacht door middel van een snede in de hals met een scherp mes. Het moet een gezond dier zijn . Runderen, kalveren, geiten,schapen en pluimvee komen hiervoor in aanmerking. Varkensvlees is verboden en wordt als onrein ervaren. Het rituele slachten houdt in dat de Islamitische man die de de dieren snijdt bij ieder dier de volgende heilige woorden van uit overtuiging uitspreekt: " Bismillah, Allah oe’akbar " (in naam van Allah de aller machtigste).

Rituele slachtingen worden bij voorkeur zonder bedwelming verricht.Aangezien de Europese wetgeving voorschrijft dat slachtvee dient te worden verdoofd, worden tegenwoordig bepaalde verdovingsmiddelen toegestaan. Het dier mag echter door deze verdoving niet op de rand van de dood verkeren of sterven voordat het wordt geslacht. Dit komt omdat het in de islam verboden is dode dieren op te eten zonder dat deze geslacht is (op een wijze die halal is).

Halal consumptie

Ook na het slachten dient het vlees op een Islamitische wijze te worden behandeld. Het mag niet gemengd worden met vlees dat niet Halal is. Zo mag er bijvoorbeeld geen bloed meer bijkomen, er mag geen gelatine aan toegevoegd worden, Toevoeging van vet uitsluitend afkomstig van dieren die ritueel zijn geslacht is toegestaan alsmede plantaardig vet, en ander dient te geschieden door grondig gereinigde machines en gereedschappen.

  decoration

15:22 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Wat is islam?

De islam is een van de snelst groeiende godsdiensten ter wereld. Islam betekent letterlijk 'onderwerping', wat wil zeggen dat men zich volledig aan Allah st* (en dus ook zijn wil)onderwerpt. Een moslim moet ook de profeet saw gehoorzamen, door zijn soennah of levenswijze, tips e.d. op te volgen. Allah zegt nl. in de Heilige Koran: "En wat de Boodschapper Mohammed jullie geeft, neemt dat; maar wat hij jullie verbiedt, onthoudt jullie daarvan. En vreest Allah: voorwaar, Allah is hard in de bestraffing."(QS59:7)


De islam heeft vijf pilaren, die elke moslim moet volgen (indien hij/zij hiertoe in staat is):


1. Shahaada of geloofsbelijdenis: een moslim moet er voor 100 procent van overtuigd zijn dat er maar 1 God is en dat de profeet Mohammed saw zijn boodschapper is: La ilaha il Allah, Muhamed rassoel Allah (Er is geen god dan Allah, zijn profeet/boodschapper* is Mohammed).

2.Salaat of gebed: een moslim dient 5 keer per dag op bepaalde tijdstippen te bidden, daarbij kan hij/zij ook nog extra gebeden verrichten op eender welk tijdstip (behalve niet op de tijdstippen dat de profeet saw heeft verboden).

3. Sawm of vasten: tijdens de maand ramadan dient elke moslim (die hiertoe in staat is) te vasten. Dit houdt in dat men niet mag eten, niet mag drinken, niet mag roken, geen sexueel contact mag hebben en slechte gedachten en daden moet vermijden.

4. Zakaat of armenbelasting: Elke moslim moet een deel van zijn/haar bezit aan arme mensen geven. Dit kan onder de vorm van geld, voedsel, kleding, enz...

5. Hadj of bedevaart: Elke moslim moet minstens één keer in zijn/haar leven een bedevaart naar Mekka verrichten (indien hij/zij hiertoe in staat is).


Maar de leer van de islam is véél groter dan slechts deze 5 pilaren. Deze site is bevat slechts een deel van de volledige leer van islam. In feite is er geen enkel mens die de volledige leer in dit korte leven kan kennen. Dit wil niet zeggen dat iemand niet veel kan weten, of dat iemand op bepaalde vlakken van de islam geleerd is vanwege zijn/haar grote kennis. De islam is een interessante religie die het waard is te bestuderen. Iedereen kan uit de islam waardevolle lessen trekken.

* st: sub7hannoehoe wa ta3ala: heilig en verheven is Hij

* saw: sall Allah 3aleihie wa salam: vrede en zegeningen (van Allah) zij met hem (de profeet)

* profeet/boodschapper: Er is een verschil tussen een profeet en een boodschapper. Een boodschapper is een persoon (man/vrouw) die één of meerder keren door Allah wordt aangesproken (of via engelen) bv. David, Maria, Adam... Bij een profeet is het hetzelfde, alleen krijgt een profeet er ook nog een heilig boek (Koran,Bijbel, Thora) bij. Vb. Mohammed, Jezus, ...

15:05 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |