29-10-07

Een goed huwelijk op een islamitische manier

 

Het huwelijk is een mooie verbintenis tussen 2 mensen, maar het kan ook erg zorgwekkend zijn. Het is een verbond van 2 mensen die samen gaan leven, ieder met zijn/haar ontwikkelde karakter en eigen voor - en/of afkeur voor bepaalde zaken. Als een koppel op een islamitisch correcte manier elkaar leert kennen en met elkaar trouwt, zullen ze nog veel over elkaar moeten leren. Hoewel dit koppel elkaar voor het huwelijk niet zo goed kende blijkt hun huwelijk meer succes te boeken dan dat van koppels die eerst nog een lange relatie met elkaar hadden voor het huwelijk.

           

couple

 

Huwelijksadvies raakt steeds meer gebruikelijk in moslimgemeenschappen. Over het algemeen adviseert de huwelijksraadgever de koppels over emotionele en andere persoonlijke moeilijkheden. Ze helpen de koppels bij het uitwerken van hun problemen door hen aan te moedigen na te denken en te spreken met hun partner over hun problemen. De raadgevers proberen samen met de koppels oplossingen te vinden voor hun problemen. Dit is natuurlijk enkel van toepassing bij getrouwde koppels.


Maar wat met degenen die naar huwelijksraadgevers gaan voordat ze trouwen? Voorhuwelijkse raadgevingen zijn populairder aan het worden, en aangezien er steeds meer huwelijken op de klippen lopen (ook in de moslimgemeenschap), én jongeren meer negatieve invloeden hebben dan vroeger bevordert voorhuwelijkse raadgeving een meer realistische blik op het huwelijk. Het is een preventieve maatregel om mensen een beter zicht te geven op echtelijke relaties, de verantwoordelijkheid dat een huwelijk met zich meebrengt en elkaars verwachtingen.

21. En dit is onder Zijn tekenen, dat Hij uit uw midden echtgenoten voor u schiep, opdat gij er rust in moogt vinden, en Hij heeft liefde en tederheid onder u geplaatst. Daarin zijn zeker tekenen voor een volk, dat nadenkt. (ar-Rum 30:21)

 

Bron: www.islamonline.net

 

12:10 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Huwelijk | Permalink | Commentaren (23) |  Facebook |

06-10-07

Jouw 'soul mate'

 

Het huwelijk is een zeer belangrijk onderdeel van het leven van een moslim(a). Het is de voltooiing van het geloof en een natuurlijke manier om gezelschap en rust te vinden. Wat moet een moslim(a) doen om de geschikte partner te vinden? Is het vinden van een geschikte levenspartner echt mogelijk?

Waarschijnlijk is de meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen alvorens je ook maar begint te zoeken of je hart voor iemand opent de volgende is: “Ben ik werkelijk klaar voor een huwelijk?”. Sommigen zouden zich al klaar kunnen voelen voor deze grote stap, maar kunnen ze de verantwoordelijkheden van een huwelijk (op religieus, emotioneel en financieel vlak) wel aan? Je kan te weten komen of je er klaar voor bent door gebeden, door over het huwelijk  te lezen, door gesprekken te hebben met reeds getrouwden en door zelfkennis.

 

Klaar…..START!

Eens je hebt besloten dat je klaar bent voor het huwelijk kan je in de Koran en de Sunnah (levenswijze) van de profeet Mohammed (vzmh) informatie vinden over hoe je de geschikte levenspartner kan vinden.

In een huwelijk moet er genade, waardering, liefde, affectie, en medeleven zijn. Deze dingen kan je al voor het huwelijk bereiken door met de persoon te praten om te zien of je je aangetrokken voelt tot hem/haar, en of dat de manier waarop hij/zij je als individu behandelt en waardeert je past.

De profeet (vzmh) moedigde een man die wou trouwen aan om eerst zijn toekomstige bruid te zien.
Hieruit kunnen we leren dat aantrekking en zelfs liefde voor onze toekomstige echtgenoot/echtgenote belangrijk is voor het slagen van een huwelijk. Daarbij zei de profeet (vzmh) ook dat het huwelijk het beste is voor de verliefden (mensen die op elkaar verliefd zijn).

Ikram Elmuradi is al 8 jaar getrouwd, en ze zegt dat het voor haar erg belangrijk was om goed emotioneel contact met haar echtgenoot te hebben.
“Het was erg belangrijk voor me om te trouwen met iemand die geduld met me heeft – iemand die weet wanneer ik mijn grenzen heb bereikt en wanneer ik een pauze nodig heb om te recupereren”, zegt Elmuradi.”Ik had iemand nodig die me zou vergeven wanneer ik mijn grenzen overschreed en me van mijn fouten zou kunnen laten leren zonder me met de vinger te wijzen.”

 

Jij maakt me volledig

De Amerikaanse sociale werker Altaf Hussein zegt dat gevoelens belangrijk zijn om je toekomstige partner te vinden, maar dat het steeds belangrijk blijft om een evenwicht te vinden tussen advies van familie en vrienden en tussen je eigen verstand. Allah (swt) raadt ons aan om te trouwen met personen die religieus zijn en goede manieren hebben.

Tenslotte moet je in staat zijn om jezelf af te vragen “kan deze persoon me helpen in het vervolledigen van mijn geloof, kan hij/zij me helpen mijn fouten te verbeteren?”. Trouw niet met iemand omdat je denkt dat je deze persoon beter kan maken of omdat je denkt dat hij/zij al je fouten in een handomdraai zal wegwerken. Integendeel, aanvaard de fouten en zwakheden van je partner en trouw met deze persoon omwille van zijn/haar wil om jou en jullie relatie te verbeteren voor het genoegen van Allah (swt). Neem deze persoon als vriend en partner, iemand die een bron van rust en troost voor je is.

 

Gebaseerd op de tekst ‘Your Soul Mate’, door Hadeel Al-Shalchi (www.islamonline.net)

00:35 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Huwelijk | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |