26-03-08

Olympische droom van een Afghaanse vrouw

Mehbob Andyar is de eerste vrouwelijke Afghaanse deelnemer aan de Olympische Spelen.

 

Al van jongs af aan  raakte ze geïnteresseerd in atletiek. Tijdens deafghan woman
overheersing van de Taliban moest ze vaak de tuin van haar familie binnenlopen om zich te verstoppen, zodat de ‘religieuze politie’ van de Taliban haar niet zou opmerken. Nadat ze met haar familie naar Pakistan was gevlucht kon ze oefenen in een park in Islamabad, maar zich aansluiten bij een atletiekclub was toen nog niet betaalbaar voor haar familie.

 

Ook na hun terugkeer naar Afghanistan (Kabul) traint Mehbob verder. De omstandigheden waarin ze moet trainen zijn niet al te goed: ze oefent op een gebarsten, betonnen platform in het Nationale Stadium van Kabul, en dit tijdens de vele zandstormen die Kabul teisteren, want anders is het stadium bezet.

 

Mehbob heeft altijd al veel negatieve reacties moeten verwerken i.v.m. haar ‘sportieve ambities’.

 

In Afghanistan zijn veel Afghaanse mannen, die zowel voor en tegen de Taliban zijn, tegen ambitievolle, Afghaanse vrouwen zoals Mehbob Andyar.

 

“Ik krijg s’avonds vaak dreigtelefoontjes van onbekende mannen , die waarschijnlijk banden hebben met de Taliban.”, zegt Mehbob, “Ook mijn buurman is tegen mij. Onlangs belde hij de politie omdat hij vond dat ik vreemde mannen vermaak wanneer ik s’avonds train. Mijn vader werd zelfs opgepakt door de politie. Gelukkig lieten ze hem snel vrij, mét verontschuldigingen van de politie, die de situatie blijkbaar verkeerd hadden ingeschat.”

 

Mehbob kreeg ook een aantal dreigbrieven, en een aantal mannen gooiden al verschillende keren stenen naar de ramen van haar huis.

 

Gelukkig wordt Mehbob ook gesteund, want haar familie en vrienden staan achter haar. Daarbij krijgt ze ook steun van haar coach en 2 (mannelijke) Afghaanse deelnemers aan de Olympische Spelen. Dit heeft haar tot nu toe de nodige moed gegeven om vol te houden.

 

Aangezien de situatie in Afghanistan zeer ongunstig is voor een Afghaanse deelneemster aan de Olympische Spelen, heeft Mehbob besloten om 5 maanden voor de Olympische Spelen naar Maleisië te trekken, en daar zich daar zo goed mogelijk voor te bereiden.

 

Haar deelname is om 2 redenen opvallend. Ten eerste, omdat ze de eerste Afghaanse deelneemster is aan de Olympische Spelen. Ten tweede, omdat ze islamitische kleding zal dragen bij haar deelname, wat toch wel opvalt tussen alle andere deelneemsters met nylonpakjes.

 

Ik wens haar enorm veel geluk, en ik hoop dat Allah haar zal bijstaan in deze moeilijke opgave.

 

Als ze slaagt, zou het een stap dichter zijn bij de vrijheid van zowel Afghaanse vrouwen als moslimvrouwen over het algemeen, want spijtig genoeg krijgen velen van ons nog niet de vrijheid die we verdienen.

 

Denk niet dat de islam de vrouw haar vrijheid om deel te nemen aan buitenhuiselijke activiteiten ontneemt. Ze is vrij om buitenshuis aan activiteiten deel te nemen, zolang  ze zich aan de voorschriften van Allah st houdt. Dit is het best voor haar en voor de hele gemeenschap.

14:58 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Islam en Afghanistan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |