11-09-07

Ramadaan staat voor de deur!

Gebaseerd op een lezing door Latefa.

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.

Al-hamdulilah, alle lof aan Allah, dat wij nog steeds leven en dat wij insjAllah kunnen deelnemen aan deze ramadaan. De profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) heeft een smeekbede gedaan en Allah gevraagd of Hij hem wilde laten leven tot de volgende ramadaan. Het feit dat hij daarvoor een smeekbede gedaan heeft, toont het belang aan van deze heilige maand. Dit toont aan dat er heel wat zegeningen en gunsten in deze prachtige maand gelegen zijn.

Maar voordat deze maand begint, moeten wij onszelf een vraag stellen. Wij moeten onszelf afvragen hoe wij deze maand willen binnengaan. Met welke intentie gaan we deze maand binnen? Wat willen wij deze maand bereiken? Welke doelen hebben wij, welke voornemens hebben wij gemaakt? Denk erover na en heb de intentie om het goed te doen. Probeer insjAllah deze ramadaan in te gaan met goede intenties en mooie plannen. Wat leert deze maand ons vooral? Het belangrijkste in deze maand is dat wij taqwa (vrees voor Allah swt) verkrijgen, zoals Allah heeft gezegd in de aayah: "O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen voor jullie (joden en christenen), hopelijk zullen jullie muttaqoen worden (Allah vrezen)." (QS2:183.)

Verder is er ook de jihaad tegen de nafs, tegen onze ego, door het verlaten van onze verlangens en begeertes. Ieder van ons heeft zijn of haar eigen jihaad, ieder van ons heeft wel iets wat moeilijk is om te verlaten of op te geven en daaraan kunnen wij deze ramadaan werken insjAllah. Dit geldt echter niet enkel voor deze maand, maar ook voor de rest van het jaar.

De ramadaan leert ons om dichter bij Allah te staan, al-hamdulilah. Het is de maand van de sadaqa, de maand waarin wij aan de armen en behoeftigen moeten denken. De ramadaan is meer dan enkel honger en dorst, het is meer dan enkel het laten van eten en drank. De ramadaan wordt verricht met al onze zintuigen, het houdt in dat wij niet kijken naar het verbodene (de verleidingen van het oog), het houdt in dat wij niet luisteren naar het verbodene (de verleidingen van de oren), het houdt in dat wij het roddelen en lasteren etcetera verlaten (de verleidingen van de tong), het houdt veel meer in dan enkel honger lijden van zonsopgang tot zonsondergang.
Wat brengt het vasten met zich mee? Het vasten verzwakt bepaalde dingen en versterkt weer andere dingen. De ziel wordt insjAllah sterker en het lichaam wordt zwakker. Onze lichaam is gemaakt uit aarde en wordt gevoed met voedsel dat afkomstig is uit de aarde. En onze ziel is geschapen door Allah, "in hogere sferen", en moet gevoed worden met het gedenken van Allah, de aanbidding van Allah etcetera. Tijdens het vasten nemen de lusten (voor voedsel, voor gemeenschap,enz) af doordat de ziel steeds sterker wordt. Ook de banden tussen familieleden en vrienden worden sterker. Je ziet de mensen tijdens de ramadaan elkaar bezoeken en om vergeving vragen. Ramadaan is een maand van vergeving.

Verder zitten er nu eenmaal heel wat beloningen in deze maand, zoals het vergeven van de zonden, het trainen van de nafs, het geven van sadaqa, het vernauwen van de wegen van shaytan enzovoort.

De beste tijd om de suhur (eten voor zonsopgang) te benuttigen is voor het fajr gebed, maar men moet de juiste intentie hebben bij het opstaan. Velen staan nooit op voor het fajr-gebed, behalve tijdens de maand ramadaan, en enkel en alleen omdat ze niet willen vasten zonder alvorens te eten. Het voedsel en drank is belangrijker (voor deze mensen) dan de beloningen die men kan ontvangen voor het benuttigen van de suhur en het verrichten van het fajr gebed. Dat is geen oprechte en juiste intentie.

De ramadaan is een maand van aanbidding, een maand waarin wij moeten proberen om zoveel mogelijk goede daden te verrichten. Het is ook een maand waarin wij zeker onze woede moeten inhouden als er provocaties onstaan door driemaal te zeggen: "ik vast". Natuurlijk moeten wij ook in de rest van het jaar geduld hebben in zulke situaties.

Wees dankbaar voor je jeugd en wees dankbaar voor je gezondheid, wees dankbaar dat je de kans krijgt om deze maand te vasten, want velen verkeren in ernstige ziekte waardoor zij niet kunnen vasten, hoewel zij ook dat gevoel willen meemaken. Maar dat is wat er bij velen van ons ontbreekt, de zoetheid van het geloof! Als wij zouden vasten zoals de sahaba hebben gevast, dan zouden wij beseffen hoe geweldig deze maand is en hoe geweldig het vasten is.

De ramadaan is opgesplitst in drie delen; barmhartigheid, vergeving en verlossing van de hel. We vragen Allah om Zijn genade, vergeving en tevredenheid over ons.

Het is van groot belang dat wij de eerste tien dagen ons best doen om deze ramadaan goed binnen te treden. Het is van belang dat wij deze dagen goed nadenken over onszelf en de zonden die we gepleegd hebben, dat wij berouw tonen en Allah vragen om Zijn vergeving. Het is belangrijk dat wij deze dagen tranen kunnen laten omwille van Allah. En als je niet hebt kunnen huilen omwille van je zonden, huil dan omdat je niet hebt kunnen huilen.

De ramadaan is een geweldige maand met een geweldige nacht, nl. de laylatul qadr die plaatsvindt in één van de laatste tien dagen van de ramadaan.

InsjAllah kunnen wij, als het mogelijk is, de laatste tien dagen i'itikaa f(zich terugtrekken om meer gebeden te verrichten e.d.) doen in de moskee, want de beloningen voor de aanbidding in deze nacht is geweldig groot.

Ook belangrijk in deze maand is iemand uitnodigen zodat die persoon bij jou zijn iftaar kan verbreken, en het hoeft niet eens een hele feestmaaltijd te zijn, maar enkel datgene wat voldoende is om de honger te stillen. De profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) zei: "Wie voedsel verschaft (voor het verbreken van de vasten) voor een vastende, krijgt een gelijke verdienste, zonder dat iets aan de verdienste van de vastende afdoet." (Tirmidzie.) Maak gebruik van deze maand; als je de dagen niet goed gevast hebt, dan heb je nog de nachten, en als je de nachten ook niet goed hebt doorgebracht, dan heb je de laylatul qadr. Maak gebruik van deze maand om goede daden te verrichten, om in de qur'an te lezen, om je 'ibada en hasanaath te vermeerderen.

Een advies is ook om een lijstje op te stellen van de smeekbeden die je kunt verrichten bij het verbreken van het vasten. En het gaat niet enkel om smeekbeden voor persoonlijke doeleinden, maar ook ten voordele van de gehele ummah en vergeet zeker niet ons broeders en zusters in Iraq, Palestina, Afghanistan etc.

 Nogmaals, maar gebruik van deze maand want zoals in een hadeeth staat: “hij die de ramadaan in gaat en uitgaat zonder vergeven te worden is diep gezonken”!

En Allah
(Subhana wa Ta'ala) weet het best.

20:06 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Ramadaan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-08-07

Tips voor een fitte ramadan

Nu, een aantal weken voor de Ramadan beginnen de inkopen weer bij velen onder ons voor deze zo speciale maand.
Maar bij deze voorbereidingen mogen wij ook wel eens kritisch kijken hoe we deze spirituele maand zo optimaal mogelijk kunnen beleven.
Hieronder wat tips om ons geheugen weer een beetje op te frissen zodat ook jij dit jaar een gezonde en fitte Ramadan mag beleven, insha Allah.

  • Beoordeel je voedingspatroon. Eet je nu al 3 hoofdmaaltijden per dag?
  • Drink je voldoende vocht per dag ? (1,5 a 2 liter)
  • Hoe is het met je snoepgedrag op dit moment gesteld ?
  • Neem je voldoende rust en ontspanning ?
  • Zorg voor regelmatige beweging.
  • Zoek recepten van gerechten die je tijdens Ramadan wilt maken waar niet teveel dierlijke vetten in zitten.
  • Denk ook eens aan wat extra fruit op tafel in plaats van koekjes en andere zoetigheden.
  • Sla tijdens de Ramadan de Sahoer maaltijd niet over. (maaltijd voor het ochtendgebed)

De eerste 5 punten kun je nu al gemakkelijk toepassen of verbeteren.

De kans op teveel eten in een korte tijd is in de Ramadan een veelvoorkomend feit. Maar probeer je hiervoor te behoeden.

De Koran schrijft hierover:

"Eet van de goede dingen waarmee wij jullie hebben voorzien en overdrijft niet" (Koran 20:81)

Of

….."en eet en drink , maar weest niet verkwistend. (…)" (Koran 7:31)

Door de maaltijden 'licht' te houden ben je al een heel eind. Bijvoorbeeld de soep niet extra binden en weinig of geen boter toevoegen. Bak je vlees of vis in niet teveel olie en gebruik een goede koekenpan met een anti aanbaklaag. Probeer groenten eens te stomen. In een couscous pan lukt dit prima. De kleur van de groente blijft behouden, evenals de vitamines en mineralen.

Als de groente gaar is bestrooien met wat (zee)zout en olijfolie en je hebt heerlijke smaakvolle groente.

Het is aan te raden om verder geen fruit als dessert te eten. Fruit heeft namelijk een zeer kort verteringsproces. In ongeveer twintig minuten tijd (banaan wat langer) bevindt het zich al in de dunne darm waar het verder aan het lichaam wordt afgegeven. Als je echter fruit gaat eten vlak na een warme maaltijd, krijgt het fruit niet de kans om snel het spijsverteringskanaal te doorlopen. Er ontstaat als het ware een opstopping en het fruit gaat gisten in onze maag. Dit schopt het hele spijsverteringssysteem in de war en de darmen moeten daarna zo hard werken dat dit bij jou een opgeblazen gevoel geeft.. Wil je toch iets toe eten, neem dan een beetje yoghurt (uiteraard zonder fruit!).

Toch ook nu weer even extra aandacht voor snoep en zoetigheid. Zoetigheid heeft tijdens de Ramadan een prominente plaats. En daar schuilt nu juist de oorzaak dat wij ons door het nemen van suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoep koek, etc. in een hele korte tijd een snelle energiekick krijgen. Maar een half uurtje later merk je niets meer van die energiekick en voel je je zelfs lustelozer. Dit komt omdat suiker de eigenschap heeft om snel door je bloed opgenomen te worden waardoor je je snel best lekker voelt en energie hebt. Alleen is dit van korte duur. Suiker op zich heeft geen enkele voedingswaarde voor ons lichaam maar bevat wel veel calorieën. We kunnen dus eigenlijk best zonder suiker. Oh, wat zeg ik nu! Suiker is voor velen een verslaving. Je krijgt zelfs afkickverschijnselen als je van de een op de andere dag zou stoppen met suiker eten. Zo extreem wil ik het nu niet stellen. Maar denk eens na of je de snoep en koek niet wat kan beperken en daar in plaats voor gedroogd fruit kiezen, zoals dadels, vijgen of rozijntjes. Lekker zoet en boordevol goede voedingsstoffen voor je lichaam .

De Koran zegt:

"O mensen eet van wat op de aarde is, het goede en toegestane". (Koran 2: 168)

Wat toch ook heel belangrijk is, is om de Sahoer maaltijd (maaltijd voor het ochtendgebed) niet over te slaan. Het is een belangrijke maaltijd voor ons, dit blijkt wel uit de volgende uitspraak van de Profeet hierover:

"Eet kort voor Fadjr (ochtendgebed), want er rust een zegening op het nemen van voedsel op dat tijdstip". (overgeleverd door Boekharie en Moeslim)

Eigenlijk is jezelf onthouden van eten en drinken een klein onderdeel van het doel van vasten. Het Godsbesef in deze maand omvat je helemaal en de fysieke en spirituele reiniging zullen je dicht tot Allah brengen. Als je vast, dan weet je een beetje wat honger is. Veel mensen over de gehele wereld ervaren dagelijks de onzekerheid of ze morgen te eten hebben. Je gaat nu hopelijk beseffen dat je Allah dankbaar moet zijn voor het voedsel en drinken dat Hij je geeft, en dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Laten we hierbij stilstaan de komende maand en ons dankbaar tonen door als moslims te leven, dat wil zeggen, in overgave te leven. Het zal je karakter verzachten.

Bron: ongekend, maar niet door Moslima_met_hersenen geschreven

 

decoration

16:08 Gepost door Moslima_met.de.wil.van.Allah in Ramadaan | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |